Maskers

Maskers zijn onaangenaam in het dragen, merken we sterker dan ooit nu ze mondkapjes heten en worden opgedrongen alsof er geen enkel gevaar aan kleeft.

Tegelijkertijd zijn er ook denkbeeldige maskers met een sterke uitstraling naar het lichaam om aankomende confrontaties te vermijden ingeval van schaamte en ongewenste exposure. Door de mand vallen als onervarene? Dat nooit, dan maar dat vreselijke geheim verstoppen.

Een vastgeplakte glimlach en woorden als ”het gaat prima met mij, maak je geen zorgen” lijken een tijd lang goede opties, omdat je met rust wordt gelaten, maar de prijs die we ervoor betalen is hoog; die van een eenzaam leven, van een mens zonder complete identiteit, zonder eigen gezicht. Niet een mens om verliefd op te worden.

Beter is maskers kwijt te spelen, ze los te laten weken van het gezicht, puur natuur te tonen, ook al moet je dan weer wennen aan wat je ziet; doe het nu maar alvast, want vanavond kan je al aanbellen.

Beter is vrijelijk te luisteren naar je hartverlangens, niet meer te wachten tot de dingen vanzelf beter worden … dat kan en ken je zo langzamerhand wel. Het afzetten van je gelegenheidsmaskers maakt dat je een kaal gezicht in de spiegel ziet verschijnen. Je schrik went na enige tijd.

Beter is te handelen voordat die tijd verder voortschrijdt en er nog meer wantrouwen en oordelen in jezelf en ook in je medemensen sluipt over jouw situatie. Tijd komt niet meer terug. Je geloofwaardigheid vermoedelijk wel.

Beter is onvoorwaardelijke, persoonlijke hulp te zoeken waar je vermoedelijk al een tijdje naar verlangt, hulp aan wie je je echte gezicht wilt laten zien, zonder angst afgebrand te worden. Je kent ons nu misschien wel een beetje. Wij branden niemand af. Wij zoeken mee naar je eigenheid, naar je eerlijke, echte aantrekkingskracht.

Het allerbeste is om alvast voor de spiegel je altijd-aanwezige maskers af te zetten, een voor een. Vergeet de hele achter-de-hand-serie niet. Ga door tot je huid weer zon en licht kan absorberen voor je daar ten volle mee gevuld bent, je ogen weer kunnen glinsteren, voor je een reden daarvoor hebt, je überhaupt kun glimmen voor het glimmen, en je mondhoeken vrolijk naar boven wijzen, naar die lachende ogen. Schiet je al een beetje in de lach om jezelf? Ja? Dan gaan we dit benutten.

N.B. Wil het niet zo maar lukken, huur dan 3 of 4 lachfilms met jouw type humor, die je binnen één weekend bekijkt. Maak verder geen afspraken, schiet wel hardop in de lach, ook al lijkt het in het begin wat geforceerd. Je komt los, je lijf raakt een en al beweging, je wereld wordt groter, je masker wil niet meer plakken, het glipt weg. Beter dan therapie, sneller, goedkoper, effectiever, en even lekker weg zijn in een heerlijke, bevrijdende cocon!

Hmmm, heb ik zelf ook wel weer even zin in, hahaha …. Zie hier nog even een filmpje, als ik het geupload krijg, vraag er anders even om, dan mail ik het.